• Ontzorging en service
  • 24/7 geholpen
  • Uitgebreide mogelijkheden
Ontzorging en service

Webshop met hoge bezoekersaantallen? Overweeg cluster hosting.

Deel dit artikel

Webshop met hoge bezoekersaantallen? Overweeg cluster hosting.


Heeft jouw webshop te maken met hoge bezoekersaantallen of piekbelasting? Merk je dat je regelmatig tegen het randje van de huidige servercapaciteit aanzit? Dan kan cluster hosting uitkomst bieden.

Op een gegeven moment ontgroei je de mogelijkheden en de capaciteiten van reguliere hosting en ontkom je er simpelweg niet aan over te stappen op een andere oplossing, zoals cluster – of cloud hosting. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over cluster hosting en de verschillen met cloudhosting. Zodat jij een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Wat is cluster hosting?

Met cluster hosting maak je gebruik van de capaciteit van meerdere servers. Het voordeel hiervan is dat je niet tegen de capaciteitsgrenzen van één server aanloopt. Het inkomende verkeer wordt automatisch verdeeld over de beschikbare servers.

De manier waarop dit verdeeld wordt is vooraf bepaald. Het verkeer kan bijvoorbeeld gelijkmatig verdeeld worden, maar het is ook mogelijk rekening te houden met de specifieke capaciteit van iedere individuele server. De manier waarop het inkomende verkeer onder de verschillende servers wordt verdeeld, wordt load balancing genoemd.

Wanneer is cluster hosting interessant?

Heb jij te maken met hoge bezoekersaantallen op je website of in je webshop? Dan kan cluster hosting interessant zijn, zowel als structurele oplossing als wel om (tijdelijke) piekbelasting op te vangen. We leggen je de verschillen hieronder uit.

Cluster hosting bij structureel hoge bezoekersaantallen

Wanneer een webshop structureel met hoge bezoekersaantallen te maken heeft, is het eigenlijk niet verstandig te blijven vertrouwen op slechts 1 server. Deze afhankelijkheid zorgt voor een onnodig hoog risico op een trage webshop of downtime. Want stel je eens voor dat de server het verkeer niet meer aankan of onverhoopt tijdelijk offline is?

Met cluster hosting los je dit relatief eenvoudig op. Deze vorm van hosting geeft je de zekerheid dat je kan vertrouwen op de capaciteit van verschillende servers. Kan de ene server het niet meer aan of zijn er problemen? Dan is er een andere server beschikbaar die kan in- of bijspringen.

Je vraagt je nu misschien af wat dan precies de definitie van hoge bezoekersaantallen is? Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de servercapaciteit en de manier waarop jouw webshop is gebouwd. Het is altijd aan te raden de serverbelasting goed te monitoren. Wanneer je merkt dat je continu op het randje van de maximale servercapaciteit zit, is het verstandig actie te ondernemen en iets aan die capaciteit te doen.

Je kan een webshop of website optimaliseren zodat de server capaciteit optimaal is. Maar met een drukbezochte website ontkom je op een gegeven moment eigenlijk niet meer aan een clusteroplossing. Eén server is dan simpelweg niet meer voldoende om al het verkeer aan te kunnen.

Kevin Bentlage, CTO bij Cobytes klantenfoto

Kevin Bentlage

CTO bij Cobytes

Cluster hosting bij tijdelijke piekbelasting

Heb je te maken met piekbelasting door bijvoorbeeld webshops met seizoensgebonden producten of acties? Ook dan is cluster hosting een interessante optie. Het voordeel in dat geval is namelijk dat het veel flexibiliteit én zekerheid biedt. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de servers de piekmomenten niet aankunnen. Je kan gemakkelijk op- en afschalen zonder downtime, zelf tijdens onverwachte pieken. Indien gewenst kan dit zelfs volledig geautomatiseerd worden. Op deze manier heb je hier helemaal geen omkijken naar en weet je zeker dat jouw webshop bij piekbelasting ook goed blijft functioneren.

Cluster hosting voor mission critical webshops en websites

Heb je te maken met websites of applicaties waarbij downtime uitgesloten moet worden? Bijvoorbeeld omdat dit invloed heeft op cruciale processen? Ook dan kan je als webagency of webshopeigenaar niet zonder cluster hosting. Deze oplossing geeft je de mogelijkheid downtime te minimaliseren of zelfs helemaal uit te sluiten.

De voordelen van cluster hosting

Cluster hosting vangt dus heel flexibel hoge bezoekersaantallen op en geeft je de zekerheid dat alles ook tijdens piekmomenten blijft functioneren. Daarnaast heeft het nog aantal belangrijke voordelen:

Geen downtime door updates en onderhoud

Omdat je in het geval van cluster hosting de beschikking hebt over meerdere servers, kunnen zij voor elkaar inspringen wanneer dit nodig is. Met name in het geval van updates en onderhoud zorgt dit er voor dat je geen last hebt van downtime. Een andere server kan in dat geval tijdelijk het werk overnemen.

Flexibiliteit & veiligheid

Cluster hosting geeft je de mogelijkheid om alle onderdelen die gehost moeten worden, op te delen in stukjes en te verdelen over servers. Is er bijvoorbeeld een database die extra goed beveiligd moet worden? Dan kan je deze ‘lostrekken’ van alle overige onderdelen en extra beveiliging instellen voor die specifieke database. Het geeft je dus veel meer flexibiliteit en middelen om een webshop te beveiligen.

Uptime garantie

Cluster hosting stelt je in staat uptime garanties te kunnen geven aan jouw klanten. Dit wordt door veel (potentiële) klanten gezien als een groot voordeel in de dienstverlening die je aanbiedt.

Schaalbaarheid

Cluster hosting biedt veel voordelen. Maar vergis je niet, de implementatie én het beheer vragen de nodige aandacht. en. Omdat cluster hosting modulair is is opgebouwd, kan je heel gemakkelijk op- en afschalen naar jouw behoefte.

Wat komt er kijken bij?

Cluster hosting biedt veel voordelen. Maar vergis je niet, de implementatie én het beheer vragen de nodige aandacht.

Technische aanpassingen

Vaak zijn er technische aanpassingen nodig om over te stappen op cluster hosting. Denk onder andere aan het configureren van de load balancing en het synchroniseren van data en de bbezoeker sessies tussen de servers. Welke aanpassingen precies nodig zijn en de hoeveelheid ervan is in grote mate afhankelijk van de manier waarop de website is opgebouwd.

Inrichting

De inrichting van cluster hosting vraagt om een goed doordacht plan. Bepaal van tevoren, in samenwerking met een specialist, wat de beste inrichting is, welke componenten je daarvoor nodig hebt en hoe je zorgt voor onderhoud en beheer. Door dit vooraf goed uit te denken en op papier te zetten, voorkom je dat je zaken vergeet.

Ook is het aan te raden te werken met een CI/CD-pipeline. Met cluster hosting staat de code van een webshop of website verdeeld over verschillende servers. Wanneer er iets wijzigt in de code, wil je dus wel dat dit overal wijzigt. Want doe je dit niet, dan kan het voorkomen dat bezoeker A een andere versie van de website te zien krijgt dan bezoeker B. Een CI/CD-pipeline zorgt er in dit geval voor dat wijzigingen over alle servers worden uitgerold.

Beheer

Het beheer van cluster hosting is complexer dan bij reguliere hosting. Dit heeft maken met het coördineren en onderhouden van meerdere servers, in plaats van slechts één enkele server zoals bij reguliere hosting. Dit vergt meer aandacht en tijd, maar je krijgt hier wel uptime én schaalbaarheid voor terug.

Alternatieven voor cluster hosting

Een alternatief voor cluster hosting is cloudhosting. Bij cloudhosting wordt ook gebruik gemaakt van meerdere servers. Maar in tegenstelling tot cluster hosting zijn deze verdeeld over een virtueel netwerk in de cloud.

Het voordeel van cloudhosting ten opzichte van cluster hosting is voornamelijk de extra flexibiliteit en schaalbaarheid die het biedt. Met cloudhosting kun je de capaciteit van je hostingomgeving snel op- of afschalen, zonder dat je fysieke hardware hoeft aan te schaffen of te onderhouden.

Maar andersom is het voordeel van cluster hosting weer dat het meer betrouwbaarheid biedt voor specifieke toepassingen. Met cluster hosting heb je zelf veel controle over serverconfiguraties en de onderliggende infrastructuur. Dit kan voornamelijk belangrijk zijn voor bedrijfskritische toepassingen. Of wanneer volledige controle over data en de beveiliging gewenst of vereist is vanuit bijvoorbeeld compliance eisen.

Wat de beste keuze is voor jouw specifieke situatie is dus erg afhankelijk van verschillende factoren. Waaronder de mate van controle die je zelf wil behouden en de beveiligingseisen die je hebt.

De beste oplossing bij groei

Voor sites of shops met hoge bezoekersaantallen is cluster hosting een veilige, flexibele en schaalbare oplossing. Het vraagt wat voorbereiding, inrichting en onderhoud. Maar het zorgt er wel voor dat je met gerust hart kan blijven doorgroeien. Zonder traag werkende webshops of downtime.

Meer informatie over cluster hosting

Wil je meer weten over de mogelijkheden van cluster hosting voor jouw webagency? Neem dan contact ons op. Onze specialisten vertellen je graag meer.

Deel dit artikel

logo keuzehulp

Niet zeker welk
pakket of dienst past
bij jouw organisatie?

Beantwoord in 1 minuut een aantal vragen en kom erachter!

Start de keuzehulp
1

Hoe belangrijk is hosting voor jou?

Gebruik je jouw hosting hobbymatig, of is het van cruciaal belang voor jouw bedrijf?

Hobbymatig
Informatief
Cruciaal
2

Voor welke toepassing heb je hosting nodig?

Wil je een website, webshop of (maatwerk) applicatie hosten?

Website
Webshop
Applicatie
3

Moet de hosting kunnen schalen?

Heb je veel te maken met pieken en dalen? bijvoorbeeld tijdens vakantie periode's, black friday, mailings, kerst etc?

Nee
Soms
Regelmatig
4

Hoeveel bezoekers komen er per dag op jouw website?

Dit is erg bepalend voor het type hosting.

Geen idee
< 1000
> 1000
5

Wat voor maandbudget heb je voor hosting?

Wij kunnen vrijwel altijd een passende oplossing bieden voor ieder budget.

€€
€€€
6

Wil je (of jouw team) zelf aan de knoppen zitten?

Heb je zelf veel technische kennis? Of wil je graag complete onzorging?

Nooit
Liever niet
Graag
7

Wie draagt (bij voorkeur) verantwoordelijkheid voor jouw hosting

Kom je zelf in actie bij calamiteiten? Of laat je dit aan ons over?

Ikzelf
Gezamelijk
Hostingpartij
Vragenlijst afronden

Bedankt voor het invullen!

Er is iets mis, we kunnen op basis van jouw keuzes geen advies geven.

Neem even telefonisch contact met ons op: 088-8788900 of stuur een e-mail naar sales@cobytes.com.

Het lijkt erop dat je een managed VPS nodig hebt.

Jouw eisen aan hosting zijn hoog, dit vereist een maatwerk oplossing, bijvoorbeeld een High-Available cluster.

Vul onderstaand formulier in om jouw persoonlijke advies te ontvangen. Geen zorgen, je zit nergens aan vast. Ons advies is geheel vrijblijvend!

Wanneer u een aanvraag doet gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacyverklaring. We gaan uiteraard zorgvuldig om met uw gegevens.