Een van de belangrijkste externe partners waar je als agency blind op moet kunnen vertrouwen is jouw hostingprovider. Kan een hostingprovider niet (meer) voldoen aan jouw wensen en eisen? Dan is het wellicht tijd om over te stappen naar een andere provider die dat wél kan. Maar hoe regel je het verhuizen van je website of applicatie en bovenal, hoe zorg je ervoor dat jouw klanten er geen last van hebben?
In dit artikel lees je wat er allemaal bij een overstap komt kijken, of jouw zorgen terecht zijn en hoe je het traject probleemloos doorstaat.
Verhuizen website of applicatie: wanneer relevant?
Er kunnen verschillende redenen zijn om over te stappen naar een andere hostingprovider. Voor webagencies kan het strategische slim zijn om samen te werken met een expertpartner. Maar ook de kwaliteit, prijs en mate van support spelen een belangrijke rol. Zeker wanneer je als agency ambitieuze groeiambities hebt.
Scheve prijs-kwaliteit verhouding
De kosten voor hosting zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de totale IT kosten. Je doet er dus verstandig aan dit goed te monitoren. Heb je het idee dat je teveel betaalt of dat de verhouding tussen de prijs en kwaliteit niet in balans is? Dan is het wellicht tijd om eens om je heen te kijken.
Gebrek aan kennis en focus
Kleine en startende agencies regelen in het begin veel zelf, waaronder vaak ook de hosting. Er wordt dan veelal gebruik gemaakt van unmanaged hosting om de kosten laag te houden. Dit is te overzien wanneer het aantal websites en applicaties nog beperkt is. Maar wanneer je bedrijf groeit, het team uitbreidt, de processen complexer worden én je te maken krijgt met hogere verwachtingen van klanten, worden betrouwbare partners onmisbaar voor stabiele groei.
Klanten hebben hogere verwachtingen rondom veiligheid, patchniveaus en beschikbaarheid, wat een meer geavanceerde en professionele aanpak vereist dan wat unmanaged hosting vaak kan bieden. Het aangaan van samenwerkingen met gespecialiseerde partijen voor hosting en onderhoud zorgt ervoor dat je als agency aan deze hogere eisen kunt voldoen en je klantenbestand succesvol en veilig kunt uitbreiden.
Dit is voor agencies vaak een moment om op zoek te gaan naar een hostingpartij die past bij de groeiambities, voldoet aan de huidige eisen vanuit klanten én de benodigde support biedt.
Cobytes zorgt voor de hosting van de digitale oplossingen die wij onze klanten bieden. Het is een bewuste keuze om de hosting uit te besteden: wij zijn developers en creatieven, daar zit onze toegevoegde waarde. Hosting is andere discipline met andere KPI’s, zoals performance, beschikbaarheid en veiligheid.
Martijn van de Poel
Algemeen directeur Proud Nerds Digital Agency
Niet onnodig veel providers
Tenslotte kan ook het vermijden of terugbrengen van een wildgroei aan hostingproviders een reden zijn voor het migreren van websites en applicaties. Het werken met verschillende providers is iets wat nog wel eens voorkomt bij kleine agencies of agencies die te maken hebben gehad met meerdere overnames.
Voor het vereenvoudigen van het beheerproces wordt op enig moment besloten een samenwerking aan te gaan met één partner. Wat dus resulteert in de migratie van (een deel van) de websites en applicaties.
Zorgen bij website migratie: terecht of niet?
Hoe regel je een verhuizing van tientallen of misschien wel honderden websites en applicaties? Er zijn vaak veel zorgen in de aanloop naar een migratie. Soms zorgt dit zelfs voor uitstel van een migratie. Laten we eens kijken of deze zorgen terecht zijn en hoe je dit het beste aanpakt.
‘Een migratie veroorzaakt storingen’
Een van de meest gehoorde overstapdrempels is de angst voor de problemen die het eindklanten oplevert. Denk bijvoorbeeld aan de downtime die een migratie met zich meebrengt. Want hoe leg je dit als agency uit aan jouw klanten? Tijdens het migratieproces wordt downtime altijd tot het minimum beperkt of zelfs helemaal vermeden. Dat laatste is mogelijk, maar vereist uitgebreide voorbereidingen. Of dat loont, hangt sterk af van het type website en het belang ervan. Een drukbezochte website waarop veel omzet wordt gegenereerd zal hier eerder voor kiezen dan bijvoorbeeld een informatieve website.
Een soepele migratie vraagt altijd een goede voorbereiding, waarbij niet alleen gekeken wordt naar het technische proces, maar ook naar de communicatie met eindklanten. Het belangrijkste is om duidelijkheid te geven aan alle betrokkenen. Wanneer iedereen snapt waarom de migratie plaatsvindt en wat zij kunnen verwachten, is er vaak geen reden tot zorg.
‘Een migratie duurt lang’
Of een migratie lang duurt, hangt af van de situatie. Een migratie kan een flink project zijn, dat je ‘er niet even bij’ kan doen. Om deze reden wordt vaak ook gedacht dat een migratie erg lang duurt. Het kan ook heel erg meevallen. En daarom is op de vraag ‘hoelang duurt een migratietraject?’ geen eenduidig antwoord te geven.
Mocht de duur van de migratie je zorgen baren en wil je hier meer duidelijkheid over, dan is er altijd een mogelijkheid te starten met een generale repetitie. Tijdens zo’n repetitie wordt de daadwerkelijke migratie zo goed mogelijk nagebootst. Het doel hiervan is een beeld te krijgen van de daadwerkelijke impact en de duur van het project.
’Een migratie is tijdrovend’
Een gedetailleerde inventarisatie is van groot belang en fungeert als basis voor het uittekenen van de migratiestrategie. Denk onder andere aan websitenamen en URL’s, technologiestacks, huidige hostingomgevingen, databases, media-inhoud, specifieke functionaliteiten, SSL-certificaten en koppelingen met andere systemen / API’s.
Het gebrek aan overzicht en inzicht vormt voor webagencies een serieuze uitdaging. Want een dergelijke inventarisatie kost nogal wat tijd.
Maar gelukkig kan je er bij dit onderdeel ook voor kiezen gebruik maken te van de kennis en expertise van een (nieuwe) hostingprovider. Zij kunnen ondersteunen bij het in kaart brengen van de huidige infrastructuren en de aanvullende benodigde informatie.
’Een migratie is duur’
Staat het resultaat wel in verhouding met de investering in tijd en geld? Dit is een belangrijke en veelgehoorde vraag. Het is daarom raadzaam de verwachte kosten en baten duidelijk in kaart te brengen. Focus hierbij niet alleen op de winst die op korte termijn behaald wordt. Kijk ook vooral naar de langetermijn strategie. Verbeteringen in bijvoorbeeld de prestaties, beveiliging en schaalbaarheid wegen op de lange termijn vaak serieus op de tegen de kosten die gemaakt worden.
Het migratieproces
Een migratieproces bevat een aantal standaard stappen: de voorbereiding, de uitvoering en de nazorg. Hieronder lichten we alle onderliggende stappen kort toe.
De voorbereiding
- Creëer overzicht. Start met het creëren van overzicht en inzicht. Welke websites en applicaties moeten overgezet worden naar de nieuwe provider en welke afhankelijkheden zijn er? Dit overzicht vormt de basis voor een gestructureerd migratieproces.
- Betrek de juiste personen. Zorg voor een team met de juiste kennis en expertise. Het is aan te raden een ervaren ontwikkelaar of projectmanager onderdeel te maken van het projectteam. Deze persoon speelt een sleutelrol in het begrijpen van technische vereisten, het identificeren van mogelijke uitdagingen en het waarborgen van de voortgang van de migratie.
- Draaiboek opstellen. Stel een gedetailleerd draaiboek op. Hierin worden alle specifieke stappen, deadlines en verantwoordelijkheden vastgelegd. Op deze manier zorg je voor een gestructureerd en gecontroleerd migratieproces.
De uitvoering
- Automatiseren: Maak maximaal gebruik van de mogelijkheden van automatisering voor een efficiënt proces en om de kans op (menselijke) fouten te verminderen.
- Start met een testperiode: Start in een gecontroleerde omgeving met een testperiode waarbij in kleine batches sites gemigreerd worden. Elk migratiescenario wordt zorgvuldig getest aan de hand van vooraf gedefinieerde testcases.
- Contact met klanten: Voortdurend contact met klanten is essentieel, vooral in situaties waar de domeinnaam door de eindklant zelf is geregistreerd. Dit kan zorgen voor een complexe driehoeksverhouding die nauwgezet gemanaged moet worden. Communicatie en afstemming spelen hierbij een cruciale rol.
De nazorg
- Monitoren: Implementeer monitoringtools om de prestaties van de websites continu te volgen. Dit stelt je in staat om snel actie te ondernemen bij eventuele problemen zoals trage laadtijden, fouten of uitval.
- Beveiligingscontroles: Voer beveiligingscontroles uit om ervoor te zorgen dat alle beveiligingsmaatregelen nog naar behoren werken.
- Gebruikersfeedback: Verzamel feedback van gebruikers. Dit kan waardevolle inzichten opleveren over gebruikerservaring en onverwachte problemen die zich kunnen voordoen.
- Documentatie bijwerken: Werk de documentatie van de websites bij met de meest recente informatie over onder andere de nieuwe hostingomgeving en configuraties.
- Problemen oplossen: Het is wellicht een open deur, maar mocht er toch een probleem optreden, reageer dan snel en los het op. Zorg ook voor een duidelijk proces om snel te kunnen schakelen bij urgente situaties.
Kan je een website migratie automatiseren?
Het automatiseren van de website migratie kan aanzienlijke voordelen opleveren. Vooral bij grootschalige migraties. Er zijn tijdens de migratie namelijk een aantal repetitieve taken die geautomatiseerd kunnen worden.
Denk bijvoorbeeld aan het verplaatsen van de website van locatie A naar locatie B. Dit is een handeling die meerdere malen uitgevoerd wordt. Specifiek hiervoor kan een OTAP-straat in combinatie met een CI/CD pipeline opgezet worden. Dit zorgt voor efficiëntie én consistentie in de migratiestappen.
Het verhuizen van de domeinnaam naar de nieuwe hostingprovider is ook een onderdeel wat je goed kan automatiseren. Het verhuisproces kan met scripts geoptimaliseerd worden. Dit minimaliseert menselijke fouten en vereenvoudigt het beheer van de verhuizing. Dit is vooral een voordeel bij complexe migraties met meerdere domeinen.
Je kunt bijna alles automatiseren. De vraag is: is de tijd die je erin stopt het waard? Dat hangt af van hoe ingewikkeld het is. Maar, een automatische migratie met een script kan al lonen vanaf 20 (simpele) websites.
Kevin Bentlage
CTO bij Cobytes
Welke onderdelen van een migratie geautomatiseerd kunnen worden is geheel afhankelijk van de situatie en de complexiteit van de migratie. Samen met de hostingprovider bepaal je van te voren waar in het proces het zinvol is automatisering toe te passen.
Verhuizen website of applicatie: de voorbereiding is het halve werk
Het verplaatsen van tientallen of zelfs honderden websites en applicaties blijft een uitdagende taak. Zelfs met een perfecte voorbereiding kunnen fouten en verrassingen niet volledig worden uitgesloten. Echter, door bepaalde stappen in het migratieproces te automatiseren, kun je efficiënter werken en een hoop tijd besparen. Dit levert op de lange termijn grote voordelen op. Met een ervaren hostingprovider als Cobytes en zorgvuldige voorbereiding wordt het complexe proces van website migratie aanzienlijk vereenvoudigd, waardoor jouw bureau zich kan blijven focussen op groei en ontwikkeling.