• Ontzorging en service
  • 24/7 geholpen
  • Uitgebreide mogelijkheden
Ontzorging en service

Een complete checklist voor website migraties (deel 2)

Deel dit artikel

Een complete checklist voor website migraties (deel 2)


Als webagency overstappen naar een nieuwe hostingprovider, hoe pak je dat aan? Je hebt te maken met tientallen websites en applicaties. En niet te vergeten, meerdere uiteenlopende klanten om te managen. Een goede voorbereiding is dus noodzakelijk. Want je wil het project probleemloos laten verlopen, zodat je klanten en hun eindgebruikers er weinig tot niets van merken.

Om je op weg te helpen in de voorbereiding hebben we een complete checklist voor je samengesteld.

1. Voorbereiding

Je hebt een besluit genomen. Alle voor- en tegens zijn tegen elkaar afgestreept en er is een goed beeld van de voordelen die een migratie jullie oplevert. Het is tijd om te beginnen met de voorbereiding.

1.1. Inventarisatie
Maak een gedetailleerde inventarisatie van alle websites, applicaties en bijbehorende data die gemigreerd moeten worden. Neem in deze inventarisatie onderstaande gegevens mee:

1.2. Risicoanalyse
Identificeer in de voorbereidende fase de potentiële risico’s en knelpunten. Doe dat voor elke website of applicatie. Wat kan er fout gaan en wat is dan de mogelijke impact?

Identificeer risico’s met betrekking tot:

Een uitgebreide risicoanalyse helpt bij het voorkomen van fouten. Daarnaast stelt het je in staat voorbereidingen te treffen voor het geval er wel iets fout gaat. Bijvoorbeeld wanneer websites langer uit de lucht zijn dan vooraf ingeschat en gecommuniceerd. Zodat je eventuele problemen sneller kan oplossen.

1.3. Migratiestrategie & planning
Bepaal, mede op basis van de inventarisatie en de risicoanalyse, welke migratiestrategie het beste past bij jouw specifieke situatie en jouw klanten. Ga je voor een geleidelijke migratie of voor een ‘big bang’? Kies je voor een eenvoudige migratie waarbij je de bestaande applicatie, inclusief gegevens en configuraties, naar de nieuwe hostingprovider verplaatst? Of wil je direct aanpassingen doorvoeren om gebruik te maken van specifieke functies en optimalisaties van de nieuwe provider?

Er zijn vele strategieën mogelijk. De keuze hierin is afhankelijk van jouw specifieke situatie én natuurlijk je wensen. Omdat de strategie en de planning voor een groot deel bepalend zijn voor het succes van de migratie is het verstandig je goed te laten adviseren door jouw nieuwe hostingprovider.

2. Uitvoering

Dit is het moment waarop de voorbereidende stappen in de praktijk worden gebracht. In deze fase komen belangrijke aspecten aan bod, waaronder back-ups, testomgevingen en communicatie.

2.1. Back-ups
Better safe than sorry. Want hoe goed je de migratie ook voorbereidt, er kan altijd iets fout gaan. Om er zeker van te zijn dat je in elk geval je gegevens veilig stelt, is het van groot belang te zorgen voor volledige en betrouwbare back-ups waar je op terug kunt vallen.

2.2 Nieuwe hostingomgeving instellen
Stel de nieuwe hostingomgeving in. Deze instellingen vormen de basis voor een succesvolle dataoverdracht en een goed functionerende nieuwe hostinginfrastructuur.

2.3. Testomgeving
Een afzonderlijke testomgeving is van grote waarde tijdens het migratieproces. Hiermee kunnen proefmigraties worden uitgevoerd, waardoor eventuele complicaties vroegtijdig kunnen worden geïdentificeerd en aangepakt.

2.4. Communicatie
Duidelijke communicatie met stakeholders is onmisbaar voor een succesvolle migratie. Zorg dat iedereen geïnformeerd is en weet wat eventueel van ze verwacht wordt.

3. Technische uitvoering

In deze fase worden de technische stappen van de migratie uitgevoerd. Alle data wordt overgezet naar de nieuwe omgeving.

3.1. DNS-updates
De DNS-updates zorgen ervoor dat het verkeer naar de servers van de nieuwe hostingpartij wordt geleid. Een goede planning en communicatie helpt om downtime tot een minimum te beperken.

3.2. Dataoverdracht
Een gestructureerde overdracht van gegevens is cruciaal om de integriteit van de data te waarborgen. Hiermee wordt bedoeld dat de gegevens onbeschadigd en ongewijzigd worden overgezet.

3.3. Controle na migratie
Na de migratie is het uitvoeren van grondige controles op alle websites een belangrijke stap. Dit zorgt ervoor dat alle functionaliteiten foutloos werken en eventuele problemen direct worden geïdentificeerd.

4. Afronding

De afrondingsfase is gericht op het waarborgen van continuïteit in prestaties, gebruikerstevredenheid en het behouden of verbeteren van zoekmachineposities.

4.1. Monitoring
Blijf de websites en applicaties goed monitoren. Een monitoringstool helpt hierbij. Zo spoor je eventuele problemen snel op.

4.2. Gebruikersfeedback
Gebruikersfeedback na de migratie is zeer waardevol voor de beeldvorming van de impact op eindgebruikers.

4.3. SEO-check
Voorkom dat de migratie geen negatieve invloed heeft op zoekmachineposities.

4.4. Bevestig de migratie
Is de migratie succesvol afgerond? Vergeet dan ook niet alle belanghebbenden te informeren.

5. Nazorg

Nadat het technische deel van de migratie succesvol is afgerond is het tijd voor het oppakken van andere organisatorische onderdelen waar de migratie invloed op heeft.

5.1. Documentatie bijwerken
Na de migratie is het cruciaal om de documentatie bij te werken met de nieuwe hostingconfiguraties en wijzigingen in functionaliteiten. Zo is iedereen in het team op de hoogte van alle recente wijzigingen.

5.2. Klantenservice
Het bieden van hulp bij eventuele migratieproblemen of vragen die ontstaan na afronding bevordert een positieve gebruikerservaring. Regelmatige communicatie over de status en voortgang creëert vertrouwen in de nieuwe hostingomgeving.

5.3. Evaluatie
Leg waardevolle leermomenten vast en voer eventuele optimalisaties door.

Conclusie: voorbereiding en specialistische kennis zijn essentieel

Het verhuizen van meerdere websites en applicaties is een behoorlijke klus. Maar absoluut niet onmogelijk.

Het allerbelangrijkste is een goede inventarisatie en een gedegen, duidelijk plan. Omdat er tijdens de verschillende fases van de migratie best wat specialistische kennis is vereist, is het aan te raden voor een dergelijke migratie altijd samen te werken met een specialistische partner.

Heb je vragen over website-migraties? Neem dan contact met ons op. We delen graag onze ervaringen met je!

Deel dit artikel

logo keuzehulp

Niet zeker welk
pakket of dienst past
bij jouw organisatie?

Beantwoord in 1 minuut een aantal vragen en kom erachter!

Start de keuzehulp
1

Hoe belangrijk is hosting voor jou?

Gebruik je jouw hosting hobbymatig, of is het van cruciaal belang voor jouw bedrijf?

Hobbymatig
Informatief
Cruciaal
2

Voor welke toepassing heb je hosting nodig?

Wil je een website, webshop of (maatwerk) applicatie hosten?

Website
Webshop
Applicatie
3

Moet de hosting kunnen schalen?

Heb je veel te maken met pieken en dalen? bijvoorbeeld tijdens vakantie periode's, black friday, mailings, kerst etc?

Nee
Soms
Regelmatig
4

Hoeveel bezoekers komen er per dag op jouw website?

Dit is erg bepalend voor het type hosting.

Geen idee
< 1000
> 1000
5

Wat voor maandbudget heb je voor hosting?

Wij kunnen vrijwel altijd een passende oplossing bieden voor ieder budget.

€€
€€€
6

Wil je (of jouw team) zelf aan de knoppen zitten?

Heb je zelf veel technische kennis? Of wil je graag complete onzorging?

Nooit
Liever niet
Graag
7

Wie draagt (bij voorkeur) verantwoordelijkheid voor jouw hosting

Kom je zelf in actie bij calamiteiten? Of laat je dit aan ons over?

Ikzelf
Gezamelijk
Hostingpartij
Vragenlijst afronden

Bedankt voor het invullen!

Er is iets mis, we kunnen op basis van jouw keuzes geen advies geven.

Neem even telefonisch contact met ons op: 088-8788900 of stuur een e-mail naar sales@cobytes.com.

Het lijkt erop dat je een managed VPS nodig hebt.

Jouw eisen aan hosting zijn hoog, dit vereist een maatwerk oplossing, bijvoorbeeld een High-Available cluster.

Vul onderstaand formulier in om jouw persoonlijke advies te ontvangen. Geen zorgen, je zit nergens aan vast. Ons advies is geheel vrijblijvend!

Wanneer u een aanvraag doet gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacyverklaring. We gaan uiteraard zorgvuldig om met uw gegevens.