• Ontzorging en service
  • 24/7 geholpen
  • Uitgebreide mogelijkheden
Ontzorging en service
Consultancy Managed hosting 16 september 2024

De 10 meest gemaakte fouten bij een CI/CD pipeline implementatie

Deel dit artikel

De 10 meest gemaakte fouten bij een CI/CD pipeline implementatie

Een CI/CD pipeline heeft veel voordelen voor development teams. Maar de implementatie vergt de nodige voorbereiding en aandacht. In de praktijk zien we helaas dat aan sommige onderdelen vaak (te) weinig aandacht wordt besteed. En dat is zonde, want dit heeft direct invloed op de efficiëntie van het gehele proces!

In dit artikel lees je wat de meest voorkomende fouten zijn tijdens een CI/CD pipeline implementatie en waarom deze onderdelen wél cruciaal zijn, zodat jij deze fouten kan vermijden.

1. Gebrek aan goede voorbereiding

Het gezegde luidt niet voor niets ‘een goede voorbereiding is het halve werk’. In dit geval heeft een gebrekkige voorbereiding invloed op de gehele implementatie. De kans is groot dat er zaken over het hoofd worden gezien en processen niet secuur worden uitgedacht. Dit leidt tot inefficiëntie en in het ergste geval zelfs tot hoge kosten op de lange termijn.

Het proces moet echt als één geheel staan. Dit vraagt de nodige tijd en aandacht en moet niet onderschat worden. Door dit direct goed neer te zetten, haal je er op de langere termijn winst uit – Kevin Bentlage, CTO bij Cobytes.

2. Onvoldoende geautomatiseerde tests in de CI/CD pipeline

Geautomatiseerde tests zijn een cruciaal onderdeel van het CI/CD proces. Vaak worden er meerdere keren per week of per maand nieuwe stukjes code toegevoegd aan een omgeving. Al deze nieuwe code moet getest worden op functionaliteit maar ook op de samenwerking met de rest van de code.

Onvoldoende geautomatiseerde tests, kan in dit geval leiden tot onopgemerkte bugs. Deze bugs kunnen later in het proces grotere problemen veroorzaken, waardoor de betrouwbaarheid van de applicatie afneemt.

3. Pipelines in het CI/CD proces worden (veel) te complex

“Pipelines worden te complex, wat ze moeilijk te onderhouden en te debuggen maakt,” legt Kevin uit. Complexiteit kan leiden tot langere ontwikkeltijden en verhoogde kans op fouten, waardoor de productiviteit van het team daalt.

De grootste winst van een CI/CD pipeline wordt behaald door het standaardiseren van werkzaamheden. Met name voor teams die te maken hebben met veel verschillende projecten, is standaardisatie een groot voordeel. Zorg daarom voor overzichtelijke, simpele en gestandaardiseerde processen in de pipeline.

4. Nieuwe code wordt niet frequent genoeg geïntegreerd

Het is altijd aan te raden nieuwe code regelmatig toe te voegen, in plaats van het op te sparen en grote hoeveelheden tegelijk toe te voegen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het er meer en complexere problemen ontstaan. Het oplossen hiervan wordt dan een ingewikkelde en tijdrovende klus. Wanneer de code vaker en in kleinere stukjes wordt toegevoegd, blijven eventuele problemen wat overzichtelijker en zijn over het algemeen gemakkelijker op te lossen.

5. Gebrek aan monitoring en logging in de CI/CD pipeline

Zonder consistente monitoring en logging is het erg moeilijk om problemen in productie op te sporen. Dit kan zorgen voor bijvoorbeeld een langere downtime en hogere kosten om problemen te verhelpen. Zorg dus altijd voor continuïteit in het proces van monitoring en logging.

6. Onvoldoende rollback mogelijkheden

Wanneer er tijdens of na het uitrollen van nieuwe functionaliteiten iets fout gaat, is het handig om een snelle manier ingebouwd te hebben waarmee je teruggaat naar de vorige versie. Dit wordt een rollback genoemd. Wanneer je geen rollback mogelijkheden hebt ingebouwd, kan het in zo´n geval dus lastig en tijdrovend zijn om een vorige, goed functionerende versie terug te halen.

7. Slechte beveiliging in het gehele proces

Dit is eigenlijk een onderdeel dat niet alleen betrekking heeft op een CI/CD pipeline, maar op het totale interne proces. De beveiliging van een online omgeving moet onderdeel zijn van de gehele werkwijze én strategie van developers. Bij alles wat ze doen, moet nagedacht worden welke invloed de wijziging heeft op het verdere proces en op de veiligheid daarvan. Dit voorkomt kwetsbaarheden die kunnen resulteren in onder andere datalekken.

8. Overslaan van code reviews in de CI/CD pipeline

Het reviewen van code wordt soms overgeslagen om tijd te besparen. Realiseer je dat dit niet geheel zonder risico’s is, want het kan zorgen voor lagere codekwaliteit of grote fouten.

Zorg daarom dat een er standaard een stap is ingebouwd waardoor de code door ten minste één iemand gecontroleerd moet worden vóór het naar de productieomgeving kan.

9. Niet optimaliseren van builds

Builds zijn de processen binnen de CI/CD pipeline. Wanneer er geen aandacht is besteed aan het optimaliseren hiervan, zorgt dit voor vertraging in het gehele proces. Denk bijvoorbeeld aan het rollback proces. Wanneer dit proces in de huidige setting wel een uur kan duren, valt er winst te behalen door dit proces onder de loep te nemen en te optimaliseren.

Lange builds en tests vertragen de feedbackloop. Dit vermindert de snelheid waarmee teams op problemen kunnen reageren en vermindert de algehele efficiëntie van het ontwikkelproces.

10. Onvoldoende documentatie en training

Het kan heel verleidelijk zijn dit onderdeel niet de nodige prioriteit te geven. Maar gebrek aan documentatie en goede training kan op termijn leiden tot misverstanden en fouten. Zeker voor het waarborgen van een consistente aanpak op de lange termijn is dit van groot belang.

Ook met het oog op de kans dat medewerkers met veel kennis altijd kunnen besluiten het bedrijf te verlaten. Ook in dat geval wil je dat er voldoende kennis in het team blijft.

Een investering voor de langere termijn

Een succesvolle CI/CD implementatie zorgt dat het proces als een huis staat. Met name de voorbereiding die dit vraagt, mag niet onderschat worden. Het kan namelijk heel verleidelijk zijn bepaalde onderdelen over te slaan of minder aandacht te geven, om zo de implementatie te versnellen. Maar door de onderlinge afhankelijkheden in het proces, heeft dit direct invloed op de gehele implementatie.

Realiseer je daarom dat de implementatie van een CI/CD pipeline een investering is voor de lange termijn. Voor een succesvolle implementatie van een efficiënte CI/CD pipeline is het altijd aan te raden de samenwerking op te zoeken met een ervaren hostingpartij.

Deel dit artikel

logo keuzehulp

Niet zeker welk
pakket of dienst past
bij jouw organisatie?

Beantwoord in 1 minuut een aantal vragen en kom erachter!

Start de keuzehulp
1

Hoe belangrijk is hosting voor jou?

Gebruik je jouw hosting hobbymatig, of is het van cruciaal belang voor jouw bedrijf?

Hobbymatig
Informatief
Cruciaal
2

Voor welke toepassing heb je hosting nodig?

Wil je een website, webshop of (maatwerk) applicatie hosten?

Website
Webshop
Applicatie
3

Moet de hosting kunnen schalen?

Heb je veel te maken met pieken en dalen? bijvoorbeeld tijdens vakantie periode's, black friday, mailings, kerst etc?

Nee
Soms
Regelmatig
4

Hoeveel bezoekers komen er per dag op jouw website?

Dit is erg bepalend voor het type hosting.

Geen idee
< 1000
> 1000
5

Wat voor maandbudget heb je voor hosting?

Wij kunnen vrijwel altijd een passende oplossing bieden voor ieder budget.

€€
€€€
6

Wil je (of jouw team) zelf aan de knoppen zitten?

Heb je zelf veel technische kennis? Of wil je graag complete onzorging?

Nooit
Liever niet
Graag
7

Wie draagt (bij voorkeur) verantwoordelijkheid voor jouw hosting

Kom je zelf in actie bij calamiteiten? Of laat je dit aan ons over?

Ikzelf
Gezamelijk
Hostingpartij
Vragenlijst afronden

Bedankt voor het invullen!

Er is iets mis, we kunnen op basis van jouw keuzes geen advies geven.

Neem even telefonisch contact met ons op: 088-8788900 of stuur een e-mail naar sales@cobytes.com.

Het lijkt erop dat je een managed VPS nodig hebt.

Jouw eisen aan hosting zijn hoog, dit vereist een maatwerk oplossing, bijvoorbeeld een High-Available cluster.

Vul onderstaand formulier in om jouw persoonlijke advies te ontvangen. Geen zorgen, je zit nergens aan vast. Ons advies is geheel vrijblijvend!

Wanneer u een aanvraag doet gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacyverklaring. We gaan uiteraard zorgvuldig om met uw gegevens.